Až -20 % na zahradu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Minimalistická kuchyně: Styl, který nevyjde z módy

Toužíte po funkční a nadčasové kuchyni, která se snadno udržuje? Inspirujte se prvky minimalismu. Princip minimalistické kuchyně spočívá v zefektivnění procesů. Jinak řečeno minimalismus = méně úklidu, méně chaosu, méně hledání. Takové fungování se v kuchyni hodí, ať už máte hektický životní styl nebo vaříte pro pětičlennou rodinu. Vždyť kdo by nechtěl, aby v kuchyni vše odsýpalo a vy jste se mohli co nejdříve pustit do jídla? Minimalistická kuchyně ale není jen o funkci. Design vás nadchne svou jednoduchostí, ostrými liniemi a pestrou škálou možností, jak tento styl pojmout.

Jak má vypadat minimalistická kuchyně

Výhody minimalisticky zařízených kuchyní

Minimalistické kuchyně jsou skvělé v tolika ohledech. Tento styl není tak striktní a má poměrně volná pravidla. I proto jsou minimalistické kuchyně cenově dostupné a hodí se jak do velkých domů, tak malých garsonek. Charakterizuje je nadčasový a čistý design, funkčnost, vzdušnost, udržitelnost a organizovanost.

To mají společné například skandinávské a moderní kuchyně, kterými se můžete inspirovat. Pozor však na to, aby výsledek nepůsobil moc sterilně a odměřeně (pokud to tedy není váš záměr). Tomu se jednoduše vyhnete výběrem vhodných doplňků a barev.

Všechno má své místo

Minimalistické kuchyně symbolizuje čistota. Není tím ani tak myšleno, abyste denně pucovali skříňky a pracovní desku, ale spíše to, aby každá věc měla své místo. Důležité je, aby na pohled viditelné věci nenarušovaly estetický ráz kuchyně. Vše, co není nutné mít na lince, schovejte do skříní. Co potřebujete mít při vaření po ruce, to zavěste na organizér na stěnu nebo pro to najděte stálé místo na lince.

Minimalistický kuchyňský nábytek

Dostatek úložných prostor je v minimalistické kuchyni vším. Čím více toho schováte do skříněk, tím lépe. Aby kuchyně působila jednotně a minimalisticky, vybírejte z bezúchytkových kuchyňských linek s uzavřenými skříňkami. Skvěle vypadají například kuchyně na míru z řady Salty. Skříňky by měly být hladké bez frézování nebo jiných ozdobných prvků. Chcete-li otevřené police, využijte je na umístění dekorací. Alternativou jsou případně kuchyňské skříňky s polopropustným sklem.

Materiály v minimalistické kuchyni

U minimalistických kuchyní jdou kvalita a design ruku v ruce. Nadčasové přírodní materiály nejenže posouvají estetický dojem na vyšší úroveň, ale budou vám bezproblémově sloužit mnoho let. Na pracovní desku můžete zvolit prakticky cokoliv od masivu po přírodní kámen. Povrch je ideálně hladký bez struktury. kuchyňská dvířka z dřevovláknité (MDF) desky s lakovanou úpravou jsou sázka na jistotu. Kovové či skleněné prvky jsou vítaným zpestřením, ale opatrně, aby výsledek nepůsobil nesourodě. Držte se proto maximálně tří odlišných dekorů či materiálů.

Barvy v minimalistické kuchyni

V této kuchyni převládají neutrální barvy a minimum vzorů. K přírodním materiálům skvěle ladí odstíny bílé, krémové, béžové, šedé a černé, které vytvoří sofistikovaný a luxusní dojem. Je tu prostor také pro kontrasty. Velmi populární je kombinace světlých dvířek a tmavé pracovní desky, která funguje opravdu skvěle.

Minimalistická kuchyně a doplňky

Přestože minimalistické kuchyně s doplňky moc nepočítají, nejdůležitější ve výsledku je, abyste se v kuchyni cítili příjemně. Pro zapřísáhlé milovníky minimalismu to může znamenat přesně nula dekorací. Pro jiné vázu s květinami, mísu s ovocem a ručně malovaný obraz na zdi. V případě, že jste si nevybrali bezúchytkovou kuchyni, mohou úchytky sloužit jako dekorační prvek. To samé platí pro osvětlení nebo třeba koberec do kuchyně. Možností, jak pojmout minimalismus v kuchyni je opravdu dost.

7 tipů, jak udržet minimalismus v kuchyni

Vyřaďte kuchyňské vybavení

Máte více škrabek na zeleninu, naběraček a metliček, než ve skutečnosti používáte? Kdy jste naposledy použili tu pánev na lívance nebo rýžovar? Je čas opustit zřídka používané a duplicitní nástroje. Zamyslete se nad tím, kdy jste jednotlivé věci naposledy použili. Pokud ani letos ani v minulém roce, už nemají ve vaší kuchyni co dělat.

Na řadu přichází nádobí

Stejně jako u kuchyňského vybavení není potřeba ani přemíra nádobí. Uchovávejte pouze to, co jste použili za posledních šest měsíců, včetně polévkových, salátových a dezertních talířů, hrnků, sklenic a misek. Cílem je, abyste měli dostatek nádobí pro celou rodinu a případné hosty plus nějakou malou rezervu, kdyby se něco rozbilo.

Provětrejte zásuvky na příbory a drobnosti

Patnáct polévkových lžic, dvacet čajových lžiček, deset vidliček a nožů… Na tříčlennou rodinu! Kuchyňské zásuvky bývají pandořinou skříňkou, kde se hromadí příbory, otvíráky na víno a pivo, ale i uzávěry na sáčky, gumičky, sáčky a další drobnosti, které není kam dát, ale někde být musí. Provětrejte tyto zásuvky a zkuste jejich obsah snížit alespoň o 30 %. S organizací a rozřazením vám pomohou příborníky do zásuvky, přídavné poličky a košíky.

Projděte nepoužívané obaly na potraviny

Skladování kelímků od jogurtu, sklenic od okurek a dóz od sušenek není ostuda. Naopak jdete naproti myšlence udržitelné domácnosti. Někdy se to ale může vymknout z rukou a potravinová skříň pak přetéká prázdnými obaly pro strýčka Příhodu. Projděte svou sbírku a zbavte se všech nádob, které nemají víčka. Nyní rozdělte to, co zbylo, na polovinu a zbytek recyklujte.

Audit potravinové skříně

Minimalismus v kuchyni se vztahuje i na potravinové zásoby. Omezíte tak plýtvání jídlem a snížíte náklady na jeho nákup. Mějte v potravinové skříni pořádek, aby bylo vše viditelné. Na to jsou skvělé průhledné dózy, protože na první dobrou uvidíte, co doma (ne)schází. Každou dózu označte (poplést si mouky a některé koření je snazší, než se zdá). Zásoby procházejte každý měsíc a vyhoďte vše, co je prošlé nebo co nikdo nejí.

Vyčistěte obsah lednice

Stává se to každému: plná lednice se hemží zbytky, poloprázdnými nápoji a nedojedeným ovocem. Je důležité nebrat to jako samozřejmost, chytit se za nos a obsah lednice jednou za čas nemilosrdně projít. Možná vás překvapí, kolik peněz jste tímto způsobem vyhodili a zjistíte, že toho můžete kupovat méně a ušetřit.

Uspořádejte pracovní desku

Jediné věci, které na pracovní desku patří jsou ty, které
  • používáte každý den (např. filtrační konvice na vodu, kuchyňská prkénka)
  • a ty, s nimiž se hůře manipuluje (např. kávovar, kuchyňský robot, toustovač).
Další vybavení jako koření, hrnce nebo metličky nejspíš každý den nepoužíváte a dají se pohodlně přenášet z jednoho konce kuchyně na druhý. Najděte pro ně tedy vhodné místo ve skříňkách.