7 tipů, jak udržet minimalismus v kuchyni
Vyřaďte kuchyňské vybavení
Máte více škrabek na zeleninu, naběraček a metliček, než ve skutečnosti používáte? Kdy jste naposledy použili tu pánev na lívance nebo rýžovar? Je čas opustit zřídka používané a duplicitní nástroje. Zamyslete se nad tím, kdy jste jednotlivé věci naposledy použili. Pokud ani letos ani v minulém roce, už nemají ve vaší kuchyni co dělat.
Na řadu přichází nádobí
Stejně jako u kuchyňského vybavení není potřeba ani přemíra nádobí. Uchovávejte pouze to, co jste použili za posledních šest měsíců, včetně polévkových, salátových a dezertních talířů, hrnků, sklenic a misek. Cílem je, abyste měli dostatek nádobí pro celou rodinu a případné hosty plus nějakou malou rezervu, kdyby se něco rozbilo.
Provětrejte zásuvky na příbory a drobnosti
Patnáct polévkových lžic, dvacet čajových lžiček, deset vidliček a nožů… Na tříčlennou rodinu! Kuchyňské zásuvky bývají pandořinou skříňkou, kde se hromadí příbory, otvíráky na víno a pivo, ale i uzávěry na sáčky, gumičky, sáčky a další drobnosti, které není kam dát, ale někde být musí. Provětrejte tyto zásuvky a zkuste jejich obsah snížit alespoň o 30 %. S organizací a rozřazením vám pomohou
příborníky do zásuvky,
přídavné poličky a
košíky.
Projděte nepoužívané obaly na potraviny
Skladování kelímků od jogurtu, sklenic od okurek a dóz od sušenek není ostuda. Naopak jdete naproti myšlence udržitelné domácnosti. Někdy se to ale může vymknout z rukou a potravinová skříň pak přetéká prázdnými obaly pro strýčka Příhodu. Projděte svou sbírku a zbavte se všech nádob, které nemají víčka. Nyní rozdělte to, co zbylo, na polovinu a zbytek recyklujte.
Audit potravinové skříně
Minimalismus v kuchyni se vztahuje i na potravinové zásoby. Omezíte tak plýtvání jídlem a snížíte náklady na jeho nákup. Mějte v potravinové skříni pořádek, aby bylo vše viditelné. Na to jsou skvělé průhledné
dózy, protože na první dobrou uvidíte, co doma (ne)schází. Každou dózu označte (poplést si mouky a některé koření je snazší, než se zdá). Zásoby procházejte každý měsíc a vyhoďte vše, co je prošlé nebo co nikdo nejí.
Vyčistěte obsah lednice
Stává se to každému: plná lednice se hemží zbytky, poloprázdnými nápoji a nedojedeným ovocem. Je důležité nebrat to jako samozřejmost, chytit se za nos a obsah lednice jednou za čas nemilosrdně projít. Možná vás překvapí, kolik peněz jste tímto způsobem vyhodili a zjistíte, že toho můžete kupovat méně a ušetřit.
Uspořádejte pracovní desku
Jediné věci, které na pracovní desku patří jsou ty, které
- používáte každý den (např. filtrační konvice na vodu, kuchyňská prkénka)
- a ty, s nimiž se hůře manipuluje (např. kávovar, kuchyňský robot, toustovač).
Další vybavení jako koření, hrnce nebo metličky nejspíš každý den nepoužíváte a dají se pohodlně přenášet z jednoho konce kuchyně na druhý. Najděte pro ně tedy vhodné místo ve skříňkách.