Až -20 % na zahradu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Jak zařídit kuchyni? Inspirujte se principy ergonomie

Někdo kuchyní jen prolétne na ranní kávu a toast, jiní v ní hodiny vyvařují pro celou rodinu. Ať to máte jakkoli, kuchyně by měla být místem, kde se cítíte jednoduše jako doma. Nic vám nestojí v cestě, vše máte po ruce a vaření je tu opravdová radost. Inspirujte se principy ergonomické kuchyně, na nichž stojí úspěšnost gastro provozů a vám usnadní život v kuchyni.

Co si představit pod pojmem ergonomická kuchyně?

V ergonomicky zařízené kuchyni to jednoduše sviští. Princip spočívá v plánování a logickém uspořádání zón. Tím předejdete chaotickému hledání, zdržování se, ale i možným zraněním.

Ergonomie v kuchyni však není jen záležitost logiky. Je to také otázka pohodlí. Na vše hravě dosáhnete, máte přehled o obsahu skříněk a pohyb po kuchyni je plynulý a bez překážek.

Na co se principy ergonomické kuchyně zaměřují:

  • rozměry a tvar kuchyňské linky
  • vzdálenosti mezi zónami
  • výšku pracovní desky a skříněk
  • prostorové uspořádání
  • umístění spotřebičů

Co je cílem:

  • komfortní pracovní plocha se snadným přístupem ke dřezu i varné desce
  • dostatečná odkládací plocha (např. pro odstavení přetékajícího hrnce)
  • perfektní přehled a snadný přístup k potravinám, nádobí a spotřebičům
  • ušetření nadbytečných kroků
  • předcházení zraněním, diskomfortu a překážkám

Kuchyňské zóny

Zóny v kuchyni na sebe smysluplně navazují zleva doprava, takže při přípravě pokrmů plynule postupujete z jedné zóny do druhé, aniž by vás během procesu cokoli zdržovalo nebo vám způsobovalo diskomfort.

  • v kuchyni pro praváka jsou zóny takto: zásoby, ukládání, mytí, příprava, vaření
  • v kuchyni pro leváka jsou zóny takto: vaření, příprava, mytí, ukládání, zásoby

Zóna zásoby

Do této zóny umístěte lednici s mrazákem, spíž a další otevřené/uzavřené úložné prostory na potraviny. Klíčový je snadný a rychlý přístup.

Tipy
  • určeno ke skladování typického spotřebního (chlazeného i nechlazeného) zboží a konzerv
  • využijte zde praktické zásuvkové skříně, díky nimž získáte snadný přístup ke všem zásobám

Zóna ukládání

Tato zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů apod. Tady pracujte jak se skříňkami, tak s policemi a závěsnými systémy na nádobí, kuchyňské náčiní a pomůcky. Vnitřní členění zásuvek vám tu obrovsky pomůže.

Tipy:
  • výška horních skříněk: max. 190 cm
  • hloubka dolních skříněk: max. 60 cm kvůli pohodlnému přístupu
  • hloubka horních skříněk: cca 30 cm
  • vzdálenost horních skříněk od pracovní plochy: min. 60 cm

Zóna mytí

V této zóně vybalujete potraviny a čistíte ovoce, zeleninu a bylinky. Do této zóny patří z praktických důvodů nejen odpadkové koše, ale také dřez s odkapávačem a myčka.

Tipy:
  • odkládací plocha: min. 30 cm po obou stranách
  • výška dřezu mírně nad pasem

Zóna přípravy

Nebo také zóna čisté přípravy je určená pro krájení, pasírování, řezání, obalování apod. Patří sem jak kuchyňské pomůcky (metličky, vařečky, nože…), tak spotřebiče (mixér, kávovar, toustovač apod.).

Tipy:
  • dostatek zásuvek na kuchyňské spotřebiče
  • doporučené rozměry pracovní plochy: 90 × 60 cm
  • výška pracovní desky: 10-15 cm pod pokrčenými lokty nad pracovní deskou
    • Vaše výška: 150-160 cm -> výška pracovní desky: 82 cm od podlahy
    • Vaše výška: 160-170 cm -> výška pracovní desky: 86 cm od podlahy
    • Vaše výška: 170-180 cm -> výška pracovní desky: 91 cm od podlahy
    • Vaše výška: 180-190 cm -> výška pracovní desky 94 cm od podlahy

Zóna vaření

V této zóně bude varná deska s troubou, ale také mikrovlnná trouba nebo friťák. V bezprostřední blízkosti varného centra skladujte hrnce, pánve a pokličky.

  • výška varné plochy: od 75 do 87 cm
  • odkládací plocha: min. 40 cm z obou stran
  • doporučená výška mezi digestoří a elektrickou varnou deskou: 65 cm
  • doporučená výška mezi digestoří a plynovou varnou deskou: 75 cm
  • trouba samostatně v úrovni oči pro snazší manipulaci s pokrmy
Leváci se proto při mnoha běžných činnostech potýkají s nepříjemnostmi, a to včetně vaření. Sporák umístěný u levé stěny je pro praváka ideální, ale levák si odře loket o stěnu.

- Petra Jeřábková, Bonami Senior kitchen designer

Ergonomická patra

Když plánujete kuchyni podle ergonomických principů, měli byste myslet nejen do šířky, ale také do výšky. Kuchyni pomyslně rozdělte do úrovní tak, abyste nejčastěji používané suroviny a předměty měli po ruce. Neustálé ohýbání do spodních skříněk nebo naopak lezení na židli je nejen otravné, ale hlavně vás bude při přípravě pokrmů zdržovat.

  • prostřední patra: vše, co používáte denně či několikrát týdně
  • spodní a vyšší skříně: nádobí a suroviny, které používáte často, ale ne denně
  • nejvyšší skříňky: sváteční nádobí, formu na beránka a další vybavení, které používáte málo nebo sezónně

Tvar kuchyňské linky

Pro ergonomii jsou zásadní nejen zóny, ale také tvar kuchyňské linky. Rozhodujícím faktorem je primárně velikost prostoru. Roli ale hraje také to, jak často a pro jak velkou rodinu vaříte.

Pokud v kuchyni netrávíte moc času a kuchyňského vybavení máte méně, lineární kuchyně vám bude vyhovovat. Pakliže vaříte pro čtyřčlennou rodinu a o víkendech pravidelně pečete, je pro vás ideální rohová či ostrůvková kuchyně.

Kuchyně lineární

Plánujete novou kuchyni a zápasíte s každým centimetrem? Lineární kuchyně, kde jsou zóny v jedné řadě, je skvělým řešením pro malé byty, ale také chaty a chalupy. Účelná organizace je tu velmi důležitá, jinak se i v tak malé kuchyni ztratíte.

Tipy:

  • doporučená délka podél zdi: min. 3 metry
  • standardní hloubka dolních skříněk: 60 cm
  • + 90 cm do prostoru pro pohodlný pohyb po kuchyni

Kuchyně paralelní/dvouřadá

Jde o určitou variantu lineární kuchyně, kdy kuchyni rozdělíte na dvě sestavy a umístíte je naproti sobě. Dvouřadá kuchyně je vhodná do atypických prostor a průchozích kuchyní. A pokud rádi vaříte společně, v paralelní kuchyni si nebudete tolik překážet.

Tipy:

  • doporučená vzdálenost sestav: 120 cm
  • více pohodlí získáte umístěním sporáku a dřezu na stejnou stranu
  • na jedné straně zóna skladování a na druhé zóna mytí a vaření

Kuchyně do L / rohová kuchyně

Kuchyně ve tvaru L se hodí do rodinných domů a větších bytů. Poskytuje optimální úložný i pracovní prostor, navíc je vzdálenost mezi jednotlivými zónami kratší, a proto je to nejpraktičtější kuchyňský typ.

Tipy:

  • vzdálenost zón: max. 90 cm
  • obvod pomyslného trojúhelníku by neměl přesáhnout 6 m
  • lednici nikdy neumisťujte doprostřed, ať nenarušíte plynulost zón

Kuchyně do U

Plánování kuchyně pro vás není otázkou prostoru a můžete se trochu roztahovat? Pak si klidně dopřejte kuchyni do U, která nabízí velkorysou pracovní plochu a maximum úložného prostoru.

Tipy:

  • doporučený prostor mezi protilehlými stranami: alespoň 2 metry
  • volné rameno kuchyňské linky využijte jako bar nebo přistavte lavici s posezením
  • pro pocit vzdušnosti vyměňte nástěnné skříňky za otevřené police

Kuchyně do G

„Géčková“ kuchyně je ideální pro velké kuchyně a pro kuchyně, kde se klade důraz na společenský aspekt. Základ vychází z kuchyně do U, která se prodlouží přídavným pultem s jídelními židlemi. Během vaření neztratíte kontakt se strávníky a zvládnete jak vařit, tak hostit současně.

Tipy:

  • doporučený půdorys: 3 × 3 metry
  • doporučená délka přídavné strany: cca 120 cm
  • šířka vstupu do pracovního prostoru: min. 90 cm

Kuchyně s ostrůvkem

Ostrůvková kuchyně je jednoduše skvělá. Ostrůvek má mnoho využití od odkládací plochy přes plochu varnou až po mycí. A když k ostrůvku přisunete barové židle, máte stylový jídelní a barový pult.

Ačkoliv se kuchyně s ostrůvkem hodí hlavně do větších interiérů, v garsonce může posloužit jako plnohodnotná náhrada za jídelní stůl, pro který mnohdy není místo.

Tipy:

  • prostor mezi kuchyní a ostrůvkem: min. 120 cm
  • doporučená hloubka ostrůvku: 60-120 cm
  • bude-li ostrůvek sloužit jako varná nebo mycí plocha, nezapomeňte vést elektřinu/plyn a vodu podlahou

Jak vyřešit rohy v kuchyni

Plánujete-li rohovou kuchyni, určitě jste už přemýšleli nad tím, jak řešit rohy v kuchyni. Pakliže bude kuchyně velká s dostatkem úložného prostoru, můžete roh jednoduše zaslepit a ušetřit. V malé kuchyni ale roh nezaslepujte, připravili byste se zhruba o 60 × 60 cm prostoru.

  1. Rohové skříňky: Nejlepší možnost, pokud je prioritou úložný prostor.
  2. Dřez: Z hlediska ergonomie nemusí jít o ideální řešení, ale v profesionálním kuchyňském studiu si s tím bez zaváhání poradí. Pro dřez v rohu je zásadní, abyste měli dostatek pracovního prostoru z obou stran a nenarušili posloupnost kuchyňských zón.
  3. Rohové zásuvky: Nákladnější, ale velmi praktické řešení pro kuchyňský roh. Získáte dokonalý přístup do skladovacích prostor. Jedinou nevýhodou je fakt, že se nehodí do malé kuchyně, kde zabírají mnoho místa.
  4. Ledvinky: Výsuvné police připomínající tvarem stejnojmenný orgán se vyrábějí v různých tvarech a velikostech a hravě se dostanete i do zadní části skříně.
  5. Otočné koše a police: Mívají tvar půlkruhu nebo tří čtvrtin kruhu a lze je schovat jak do jedné strany skříňky, tak do obou současně.
Ledvinové výsuvy jsou do rohové kuchyně skvělé. Snadno se dostanete i do zadní části skříně.

Ledvinové výsuvy jsou do rohové kuchyně skvělé. Snadno se dostanete i do zadní části skříně.

Otočné koše a police se zpravidla umisťují do otevřených rohů.

Otočné koše a police se zpravidla umisťují do otevřených rohů.

Rohové skříně nepotřebujete? Rohy jednoduše zaslepte. Ušetříte několik tisíc.

Rohové skříně nepotřebujete? Rohy jednoduše zaslepte. Ušetříte několik tisíc.

Druhy kuchyňských skříní a kam s nimi

Druhy a umístění kuchyňských skříněk je důležité hned z několika důvodů. Když je naplánujete špatně, budete mít špatný přístup k věcem, které nejvíce potřebujete, případně vám budou stát v cestě otevřená dvířka.

  • Základní skříňka s otevíráním do strany: Nejlevnější avšak nejméně praktická varianta s klasickými dvířky na pantech. Abyste se dostali k obsahu vzadu, musíte nejdříve vytáhnout věci vepředu.
  • Skříňky s výklopy: Získáte perfektní přístup k hrníčkům, skleničkám a miskám. Při otevřeném výklopu dvířka nebudou překážet.
  • Výsuvné programy: Úzké skříňky, které jsou ideální k uskladnění olejů, koření, utěrek apod.
  • Zásuvkové skříňky: Vhodné do kterékoli výšky. Získáte optimální přehled a pohodlný přístup ke všem uloženým věcem. Zásuvkové skříně mají vysokou nosnost, nabízí maximální otevření a hodí se pro uskladnění potravin i hrnců.
  • Dřezové skříňky: Optimální umístění je pod dřezem. Můžete zvolit klasickou skříňku nebo tzv. sortér neboli zásuvku s vnitřním organizérem, který zabraňuje volnému pohybu odpadkových košů a úklidových prostředků.
  • Rohové skříňky: Rohové skříňky do kuchyně mají hned několik řešení. Dříve používané zaslepení rohu dnes nahrazují rohové zásuvky (čela a záda jsou zalomená v úhlu 90 °) nebo otočné a výsuvné programy do rohových skříněk (otočné police, otočné koše, ledvinky).
Úzké výsuvné skříňky jsou praktické v tom, že po otevření máte perfektní přehled o jejich obsahu.

Úzké výsuvné skříňky jsou praktické v tom, že po otevření máte perfektní přehled o jejich obsahu.

Překáží vám v kuchyni otevřená dvířka? Zkuste nástěnné kuchyňské skříňky s výklopem.

Překáží vám v kuchyni otevřená dvířka? Zkuste nástěnné kuchyňské skříňky s výklopem.

Zásuvkové skříňky jsou skvělé nejen na nádobí, ale třeba i na uskladnění suchých potravin, dóz nebo textilu.

Zásuvkové skříňky jsou skvělé nejen na nádobí, ale třeba i na uskladnění suchých potravin, dóz nebo textilu.

Ergonomická kuchyně: 3 tipy na závěr

  • Navštivte kuchyňské studio: Kuchyni nevybírejte pouze očima. Navštivte nezávazně Bonami kuchyňské studio a nechte si postavit kuchyni na zkoušku pro lepší představu o tom, jaké výšky a dispozice vám při vaření vyhovují.
  • Myslete na průchody: Člověk se kuchyni pohybuje po oblouku. Naplánujte proto kuchyni tak, aby vám v cestě nepřekážely vyčnívající rohy či hrany.
  • Bezpečnost na prvním místě: Zranit se v kuchyni je snazší, než se možná zdá. Plánujte kuchyni tak, abyste předcházeli situacím jako třeba bouchnutí se hlavou o digestoř, o dvířka skříňky apod.