Až -20 % na zahradu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Nejlepší chlebíčky na Silvestra: 12 tradičních i netradičních receptů, na kterých si pochutnáte

Připravili jsme si pro vás spoustu tipů na pomazánky i nápady, čím oblíbené chlebíčky ozdobit. Všechny recepty máme vyzkoušené a prověřené od našich hostů. Vyberte si ten svůj a vyzkoušejte ho hned během svátků.
Máte rádi tradiční chlebíčky se šunkou nebo spíš neobvyklé pomazánky?

Máte rádi tradiční chlebíčky se šunkou nebo spíš neobvyklé pomazánky?

1. Chlebíčky s bramborovým salátem a šunkou

Budete potřebovat:

  • 1 veku,
  • 500 g bramborového salátu,
  • 300 g šunky,
  • 3 vejce,
  • zeleninovou oblohu a zdobení – např. rajčata, okurky, paprika nebo kyselá okurka a nakládaná kapie,
  • na doplnění i plátky sýru ozdobně vykrojeného,
  • kytičky z plátků mrkve.

    1. Plátky veky nakrájejte rovně na menší chlebíčky nebo našikmo, pro větší chlebíčky.
    2. Každý plátek přiměřeně namažte salátem, poklaďte šunkou a podle libosti ozdobte.
Jak si připrvit bramborový salát?

  • 600 g vařených brambor typu A (výborné jsou rohlíčky),
  • 4 vejce,
  • 250 g kvalitního gothaje (můžete vynechat),
  • 1 malá sklenička nakládané zeleniny do salátu (i s většinou nálevu),
  • 150 g majonézy,
  • 150 g tatarské omáčky,
  • 2 lžíce plnotučné hořčice,
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

    1. Oloupané brambory, gothaj a vejce nakrájejte na kostičky, přidejte nakládanou zeleninu a podle chuti i nálev, klidně i všechen.
    2. Osolte a opepřete salát, a promíchejte, ať se sůl vsákne do brambor. Nakonec přidejte i hořčici, majonézu a tatarku a salát důkladně promíchejte.

Tip: Do salátu můžete přidat i čerstvou cibuli, ale takový salát je nutné spotřebovat co nejdříve, protože cibule v něm kvasí. Bez cibule vydrží v lednici asi 5 dní.

Klasické chlebíčky s bramborovým salátem ozdobené okurkou a paprikou.

Klasické chlebíčky s bramborovým salátem ozdobené okurkou a paprikou.

2. Chlebíčky s pomazánkou z červené řepy

Budete potřebovat:

  • 500 g pečené nebo vařené řepy,
  • 3 zelená jablíčka,
  • 100 – 150 g crème fraîche nebo tučnou zakysanou smetanu,
  • 2 lžíce červeného vinného octa,
  • 1 lžíce balzamico octa,
  • 1 stroužek česneku (podle velikosti a síly),
  • 1 šalotka nebo malá červená cibule (nemusí být),
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

    1. Pečenou nebo vařenou řepu a oloupané jablíčko nastrouhejte, případně jen najemno nakrájejte.
    2. Přidejte vinný ocet, balsamico, prolisovaný či utřený česnek a najemno nakrájenou šalotku.
    3. Podle chuti osolte a opepřete.
    4. Nakonec přidejte zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Pokud řepa s jablíčkem pustí hodně šťávy, slijte ji, než vmícháte zakysanou smetanu.
Tip na obměnu: Pokud chcete pomazánku pikantnější, skvěle si s řepou rozumí křen, vhodnější je čerstvě nastrouhaný, ale využít lze i konzervovaný.
Tipy na zdobení: K jemné řepě ladí výraznější chutě, báječně se hodí například různé pikantnější microbylinky, výhonky, celé nebo nasekané ořechy, rukola. Ze sýrů sáhněte po kozím, plísňovém nebo feta či balkánském.

3. Chlebíčky s křenovou pomazánkou a roastbeefem

Budete potřebovat:

  • Veku,
  • tenké plátky roastbeefu o váze asi 300 – 400 g,
  • 100 g termizovaného sýru (typu žervé),
  • 50 – 100 g majonézy,
  • 50 – 100 g tučnější zakysané smetany,
  • 2 – 4 lžičky konzervovaného křenu (nebo čerstvě nastrouhaný křen),
  • sůl.

    1. Z termizovaného sýru, majonézy, zakysané smetany, křenu a špetky soli připravte pomazánku.
    2. Množství majonézy a zakysané smetany si uzpůsobte podle toho, jak hustou pomazánku chcete. Křen zase dle chuti, jak moc pikantní máte rádi.
    3. Plátky veky nakrájejte rovně na menší chlebíčky nebo našikmo, pro větší chlebíčky.
    4. Každý plátek trochu více namažte křenovou pomazánkou, na kterou ozdobně rozložte slabé plátky roastbeefu a dle chuti ozdobte. Kombinace kyselé okurky, papriky, remulády a mikrobylinek je dokonalá.

Na domácí roastbeef budete potřebovat:

  • 1 kg nízkého roštěnce (pokud možno vyzrálého),
  • 2 lžíce výraznější hořčice,
  • sůl, čerstvě mletý pepř,
  • vhodné je mít i teploměr do masa.

Jak připřavit domácí roastbeef:

  1. Troubu rozpalte na 140 °C. Roastbeef se peče v rozmezí 100 – 160 °C, na každou teplotu je jiná doba, můžete klidně s troubou experimentovat, já peču většinou na 140 °C a 70 min.
  2. Maso provázkem svažte, aby bylo všude stejně vysoké/široké.
  3. Maso důkladně osolte a opepřete, potřete jej olejem, dejte na rozpálenou pánev a ze všech stran maso nechte zatáhnout.
  4. Nakonec ho přendejte do pekáčku, potřete hořčicí a dejte péct do rozpálené trouby.
  5. Hotové maso by tradičně po rozkrojení mělo zůstat uvnitř růžové, toho docílíte pečením cca 30 – 40 minut. Po vpíchnutí teploměru do masa pak má mít 52 – 55 °C. Pokud ale chcete medium, pečte necelou hodinku (45 – 50 min) a na vnitřní teplotu masa 55 – 60 °C. Pokud chcete hodně propečený, ale stále trošku růžový, pečte přibližně 70 – 80 minut na vnitřní teplotu 60 – 65 °C.
  6. Po vyndání z trouby nechte maso odpočívat alespoň 15 – 20 minut než do něj zakrojíte. Krájejte na co nejtenčí plátky.
  7. Z jednoho kila masa uděláte několik porcí jídel, roastbeef můžete podávat teplý i studený. Pokud jej chcete nakrájet na chlebíčky, je vhodný elektrický nůž, aby plátky byly tenoučké.
Tipy na zdobení: Kyselá okurka, papriky (či kapie), microgreens, rukola, kapary, remuláda z křenu nebo dijonské hořčice.

4. Chlebíčky s hruškou, sušenou šunkou a sýrem

Budete potřebovat:

  • Veku,
  • smetanovou pomazánku,
  • parmskou šunku (nebo jí podobné typy, např. jamón),
  • zralé sladké hrušky,
  • plísňový sýr (nejlépe s modrou plísní, ale může být i brie a podobně).
Smetanová pomazánka:

  • 100 g termizovaného sýru (typu žervé),
  • 1 – 2 lžíce majonézy,
  • 50 – 100 g zakysané smetany,
  • sůl.

    • Na plátky veky naneste lehounce silnější vrstvu smetanové pomazánky, ozdobně na ni položte sušenou šunku a dolaďte plátky hrušky a sýru.
    • Přidejte petrželku nebo microbylinky, hodí se i saláty typu lollo.

5. Chlebíčky à la caprese

Budete potřebovat:

  • Veku,
  • smetanovou pomazánku,
  • rajčata,
  • mozzarellu,
  • zelenou bazalku nebo ostřejší bylinku.
Smetanová pomazánka:

  • 100 g termizovaného sýru (typu žervé)
  • 1 – 2 lžíce majonézy,
  • 50 – 100 g zakysané smetany,
  • sůl.

    • Připravte si smetanovou pomazánku a tu namažte na plátky veky.
    • Navrch dejte střídavě plátky mozzarely a rajčat.
    • Dozdobte bazalkou, nebo jinou bylinkou.
Tip na obměnu: výbornou alternativou k smetanové pomazánce je pesto, kterým můžete plátky veky namazat, ideálně bazalkovým, pesto se dá dát i při zdobení navrch. Zdobit caprese chlebíčky je dobré i čerstvými bylinkami, ať už petrželkou nebo bazalkou, skvěle vypadají i chutnají také microgreens, nejlépe pikantnější.

6. Chlebíčky s pomazánkou z modrého sýru a ořechy

Budete potřebovat:

  • 100 g termizovaného sýru (typu žervé),
  • 50 – 100 g sýru s modrou plísní,
  • 1 – 2 lžíce majonézy nebo zakysané smetany,
  • větší hrst nasekaných vlašských ořechů,
  • sůl a čerstvě mletý pepř. Kromě ořechů rozmixujte vše dohromady, přidejte nasekané oříšky a dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete pomazánku rustikálnější, místo mixování jen rozmačkejte sýry vidličkou.
Tip na zdobení: K plísňovým sýrům mě nejvíc baví sladké hrozny nebo hrušky, určitě využijte i vlašské oříšky, ať už nasekané nebo celé, skvělé budou i olivy, čerstvá paprika, čerstvé (příp. sušené) fíky nebo i sladší odrůdy jablíček. A jako vždy i microgreens.

7. Chlebíčky s pomazánkou ze sušených rajčat

Budete potřebovat:

  • 50 g sušených rajčat nenaložených v oleji, příp. okapaných z oleje,
  • 100 g termizovaného sýru (typu žervé),
  • 2 – 3 lžíce majonézy,
  • 4 lžíce tučné zakysané smetany,
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

    • Všechny ingredience společně rozmixujte a naneste na plátky veky.
    • Na zdobení můžete využít sušená rajčata, olivy zelené i černé, kapary, hodí se i slaný sýr (feta nebo balkánský) a bylinky (petržel, bazalka, oregano) a opět i microgreens.

8. Chlebíčky s tuňákovou pomazánkou

Na pomazánku budete potřebovat:

  • 150 g tuňáka v oleji,
  • 100 ml majonézy,
  • 150 g termizovaného sýru (typu žervé),
  • 2 – 3 lžičky hořčice,
  • pár kapek šťávy z citronu,
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

    1. Na pomazánku jen vše rozmixujte dohromady, pokud chcete pomazánku rustikálnější, stačí jen vše podrtit vidličkou.
    2. Na vece kombinujte se zelenými a černými olivami a rajčetem, báječně se hodí plátek citronu, nebo i měsíček mandarinky/pomeranče. Také hrozny, paprika i okurka a samozřejmě microgreens udělají parádu i chuťový zážitek.
I z jedné pomazánky uděláte několik druhů chlebíčků, stačí jen použít jiné chutě zeleniny, bylinek a ovoce

I z jedné pomazánky uděláte několik druhů chlebíčků, stačí jen použít jiné chutě zeleniny, bylinek a ovoce

9. Chlebíčky s avokádovou pomazánkou

Budete potřebovat:

  • 2 zralá avokáda,
  • 100 g termizovaného sýru (typu žervé),
  • 1 – 2 lžíce majonézy,
  • 2 – 3 lžičky šťávy z citronu,
  • sůl a čerstvě mletý pepř,
  • 1 menší prolisovaný česnek.

    1. Vše buď rozmixujte, nebo jen rozmačkejte vidličkou.
    2. Avokádo vždy po vyjmutí ze slupky co nejdříve zakápněte citronem, jinak začne rychleji oxidovat a bude brzo šedé.
    3. Jemně namažte na tenký plátek veky a dozdobte dalšími surovinami.
Avokádo je chuťově neutrální a tak se k němu hodí široká škála dalších surovin:

  • Určitě zde využijete vajíčko (klidně i přelité majonézou), pěkně bude vypadat hlavně křepelčí.
  • Skvělý je jakýkoliv typ pršutu a sušené šunky.
  • Báječné budou i různé sýry, ať už pikantní či jemnější.
  • Doplňte avokádo zeleninou jako jsou rajčata, okurky a papriky. Nebo sáhněte po méně tradičních ředkvičkách, řapíku a chilli papričkách.
  • Avokádo si dobře rozumí i s ovocem, hlavně granátové jablko bude skvělé, ale i borůvky, maliny nebo citrusy. A na závěr samozřejmě bylinky a microgreens.

10. Chlebíčky se sledi a cibulkou

Budete potřebovat:

  • Nakládaní sledi v oleji,
  • nakládaná červená cibule,
  • kapary (ideálně velké plody),
  • máslo.

    1. Plátky veky namažte máslem a poklaďte kousky okapané ryby a marinovanou cibulí. Dozdobte celou nebo půlenou kaparou, příp. několika malými.
Tip na obměnu: Doplnit tento chlebíček sardelovým očkem je také skvělá volba.
Chlebíčky nazdobené různými pomazánkami, salámy a sýry jsou perfektní nejen na silvestrovskou oslavu.

Chlebíčky nazdobené různými pomazánkami, salámy a sýry jsou perfektní nejen na silvestrovskou oslavu.

11. Chlebíčky s uzeným lososem

Budete potřebovat:

  • Smetanovou pomazánku,
  • uzeného lososa,
  • křenovou pastu, nebo kopr nebo dijonskou hořčici (záleží, jak lososa preferujete). Na smetanovou pomazánku si připravte:

    • 100 g termizovaného sýru (typu žervé),
    • 1 – 2 lžíce majonézy,
    • 50 – 100 g zakysané smetany,
    • sůl.

      1. Na plátky veky naneste silnější vrstvu pomazánky, na tu položte ozdobně plátky uzeného lososa a lehounce zakápněte buď křenovou pastou nebo dijonskou hořčicí a nebo poprašte nasekaným koprem, příp. snítkou kopru.
      2. Na zdobení ještě využijte např. plátky citronu, kapary, okurku, mango, vejce, olivy, kaviár nebo avokádo – u toho pozor na rychlou oxidaci, brzy začne šednout.

12. Chlebíčky s krabí pomazánkou

Budete potřebovat:

  • 250 g krabích tyčinek (používám chlazené, ne mražené),
  • 2 lžíce majonézy,
  • 2 lžíce tučné zakysané smetany,
  • ananasový kompot,
  • pár kapek šťávy z citronu,
  • sůl a čerstvě mletý pepř (nejlépe bílý).

    • Krabí tyčinky nakrájejte najemno, ananas pokrájejte na menší kousky a smíchejte s majonézou a zakysankou (obojí klidně podle chuti přidejte).
    • Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu.
Tip na zdobení: Zdobit krabí chlebíčky můžete kompotovaným i čerstvým ananasem, čerstvými citrusy – citron, mandarinka i pomeranč, rajčetem, okurkou, paprikou, ředkvičkou, lollo saláty, kaviárem nebo třeba vajíčkem. Určitě nezapomeňte i na petrželku nebo microbylinky.
Chlebíčky na stůl servírujte po částech a postupně doplňujte čerstvými z lednice.

Chlebíčky na stůl servírujte po částech a postupně doplňujte čerstvými z lednice.

Jak krásně ozdobit chlebíčky

  • Moc pěkně vypadá, když oblohu na chlebíčky navrstvíte do výšky. Tím si pomůžete např. různým stočením šunky, salámu a sýru. Já točím plátky jakýchkoliv tvarů tak, že jej chytnu na jedné straně z vrchu, na druhé odspodu a protilehle otočím, jako např. u bonbónů, posléze takto naaranžuji na plátek veky. Stočit jde taky do podoby kornoutku.
  • Na zdobení využijte nejen různé druhy zeleniny, ale i bylinky, které dodají poslední zlatou tečku.
  • Krom klasiky, jako je petrželka apod., vypadají velmi efektně microgreens, které si navíc snadno můžete vypěstovat i doma, případně lollo saláty (lollo biondo a lollo rosso).
  • Velkou parádu uděláte i s obyčejnou řeřichou.
  • Zeleninu navíc můžete udělat zdobnější tím, že na ni vezmete vykrajovátka na cukroví nebo různé škrabky. Kytičku uděláte z plátkového sýru a mrkve.
  • Dobré je také na zdobení využít to, co obsahuje pomazánka, např. sušená rajčata u pomazánky ze sušenych rajčat a podobně.
  • Pomůcky na cukroví se vám budou hodit i u pomazánek. Šlehané pomazánky, jako je např. tuňáková, smetanová, fazolová, ze sušených rajčat nebo plísňového sýru apod., vypadají mnohem lépe, když je na plátky veky nanesete zdobícím sáčkem s ozdobnou špičkou, úplně stačí rovná špička na vlnky či kulatá, ale efektní budou i hvězdicové.

Historie chlebíčků: Jak vlastně vznikla tahle česká lahůdka?

Chlebíčky jsou český unikát, který před více než 100 lety vymyslel lahůdkář Jan Paukert, když v roce 1916 založil v Praze se svou ženou Štěpánkou luxusní lahůdkářství. Inspiroval jej k tomu přítel, český umělec Jan Skramlík, neb obložený chléb na něj byl moc velký, jednohubka moc malá a tak Paukert přišel s chlebíčkem, jaký už známe i my.

V té době byly chlebíčky laskominou pro českou smetánku a ten slavnostní punc vznešenosti si udržely dodnes. Za největší lahůdku tehdy patřil chlebíček s roastbeefem, který se mezi nejoblíbenější řadí i v dnešní době. Velmi oblíbený byl také chlebíček se salátem, šunkou a suchým salámem.

Pověstným milovníkem Paukertových chlebíčků byl především komik Vlasta Burian, ale milovala je i třeba Ema Destinová, Jaroslav Seifert nebo T. G. Masaryk. Dnes existuje už nespočet druhů chlebíčků, ale ta klasika s roastbeefem nebo salátem a šunkou i po více než 100 letech stále patří mezi nejoblíbenější.