Objevte postele Bonami Selection | Vyberte si tu svou →
300 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Dva recepty na vánoční bábovku, která bude hvězdou na svátečním stole

Představte si vůni čerstvě upečené bábovky, která zaplní celý váš domov. Máme pro vás dva recepty na krásně vláčnou bábovku a tipy, jak z ní udělat ozdobu svátečního stolu. Pojďme si upéct a nadekorovat dokonalou vánoční bábovku.
Upečte a nazdobte si sváteční bábovku.

Upečte a nazdobte si sváteční bábovku.

Vánoční bábovka bez lepku

Tuto bábovku můžete upéct ve verzi s bezlepkovou moukou, stejně tak i s klasickou. V obou verzích získáte zlatavě křupavý povrch a uvnitř vláčné těsto. Je to velmi snadná a rychle upečená bábovka nejen na Vánoce.
Na těsto

  • 4 vejce
  • 2 hrnky cukru
  • hrnek bezlepkové mouky
  • hrnek kokosu (nebo mletých ořechů a podobně)
  • 1 smetana (200 ml)
  • 1 prášek do pečiva (10 g)
Na ozdobení
  • čokoládová poleva
  • plátky pomeranče
  • granátové jablko
  • meduňka nebo máta
  • Postup

    1. Nejprve vyšlehejte celá vejce s cukrem.
    2. Poté vlijte smetanu a opatrně do nich zapracujte mouku, kokos a prášek do pečiva.
    3. Těsto pečte v troubě na 170 stupňů asi 35 – 40 minut. Bude však záležet na vaší troubě, tak pečení přizpůsobte jí.
    4. Bábovku vyklopte a ozdobte čokoládou, plátky pomerančů a lístky meduňky.
    Formu důkladně vymažte máslem nebo sádlem.

    Formu důkladně vymažte máslem nebo sádlem.

    Vymazanou formu vysypte moukou.

    Vymazanou formu vysypte moukou.

    Pak pomalu vlijte těsto.

    Pak pomalu vlijte těsto.

    Pokud chcete bábovku mramorovanou, tak vlijte druhou barvu těsta.

    Pokud chcete bábovku mramorovanou, tak vlijte druhou barvu těsta.

    Po upečení jde bábovka krásně vyklopit.

    Po upečení jde bábovka krásně vyklopit.

    Jakmile bábovka vychladne, pusťte se do zdobení.

    Jakmile bábovka vychladne, pusťte se do zdobení.

    Oříšková vánoční bábovka s čokoládovou polevou

    Tahle vánoční bábovka je slavnostnější, obsahuje spoustu vlašských oříšků, které v ní perfektně vyniknou. Dejte si práci s přípravou a odmění vás lahodná bábovka.
    Na těsto

    • 3 žloutky
    • 3 bílky
    • 120 g másla
    • 150 g cukru
    • 200 g polohrubé mouky
    • 150 g mletých oříšků
    • 130 ml mléka
    • 1/2 prášku do pečiva (5 g)
    Poleva na bábovku a dekor

    • 100 g 70% čokolády
    • 100 ml smetany
    • fíky, oříšky a ovoce podle chuti a sezóny
    Postup

    1. Žloutky, máslo a cukr vyšlehejte do pěny.
    2. Přidejte mouku, oříšky, mléko a prášek do pečiva.
    3. Pak vyšlehejte sníh z bílků a jemně ho vmíchejte do těsta.
    4. Do vymazané formy nalijte těsto a pečte asi na 170 stupňů okolo 35 – 40 minut.
    5. Bábovku vyklopte. Do horké smetany vhoďte čokoládu. Nechte ji rozpustit, až vznikne čokoládová poleva.
    6. Polijte bábovku čokoládou a ozdobte ovocem, ořechy, čokoládou podle vlastní chuti.

    Časté otázky

    Jak vytvořit efekt mramorování na vánoční bábovce?

    Pro mramorování na bábovce rozdělte těsto na dvě části, jednu obarvěte kakaem. Ve formě pak střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto a pomocí špejle jemně projeďte krouživým pohybem, aby se těsta promíchala.

    Jak poznat, že je bábovka upečená?

    Bábovka je upečená, když do ní zapíchnete špejli a po vytažení zůstane čistá, bez syrového těsta. Dalším znakem je, že se bábovka po stranách formy lehce odtahuje a má zlatavou kůrku.

    Jak vyrobit jednoduchou čokoládovou polevu na vánoční bábovku?

    Do mikrovlnky dejte ohřát 100 ml smetany ke šlehání tak, aby byla horká. Pak do ní ihned nalámejte tabulku hořké čokolády. Počkejte asi 2 minuty a zamíchejte, aby vznikla krásná jednolitá směs. Tuhle polevu můžete využít i na jiné dezerty, zmrzlinu i ovocné poháry.