Máme novou appku | Objevte její výhody →
300 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Jak vyfotit jídlo tak, aby bylo oku lahodící

Každý se chceme někdy pochlubit tím, jak skvělá svíčková nebo bábovka se nám povedla. Také už někdy saháte po telefonu, ale pak si to rozmyslíte, protože fotka nevypadá dobře? Tak od teď už bude! Spojili jsme síly s polskou influencerku Dominikou Malewicz známou jako skandynawski.domek, která nám prozradila, jak vyfotit jídlo tak, abyste získali na skvělou gastro fotku. Její fígle jsme doplnili o tipy na nádobí a rekvizity. Tak jdeme fotit!

Objevte tipy a triky influencerů, jak fotit jídlo nejen na Instagram.

1. Správné světlo

Světlo je při focení klíčové, a tak mu věnujte pozornost. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete s jídlem stát bokem k oknu. Jemné závěsy zajistí měkké světlo, díky kterému nebudou fotografie přesvícené.

Vždycky to samozřejmě nejde, ale pokud chcete opravdu skvělé světlo, počkejte si na zlatou hodinku, která nastává při východu a západu slunce a dodává fotografii zlatavý nádech.

Pokud nemáte k fotografování reflektor, stojí za to si vyrobit vlastní. Kartonovou desku přelepte alobalem nebo použijte kus polystyrenu či bílé prostěradlo a odrážejte jím světlo na scénu s jídlem.

Na atraktivní fotky jídla nepotřebujete profi techniku.

Takový reflektor si dokážete vyrobit dokonce sami.

2. Barevné ladění

Správně zvolené a sladěné barvy dělají dobrou fotku. Dominika často sází na tři dominantní barvy, ale někdy se nechá unést i větší barevností.

Na čistém bílém talíři krásně vyniknou tmavší omáčky jako švestková, brusinková či svíčková omáčka. Naopak ke světlé koprové omáčce s bílým houskovým knedlíkem se hodí tmavý talíř. Například v terakotově hnědé či lahvově zelené.

Jak vyfotit jídlo tak, aby bylo oku lahodící? Vyberte tři dominantní barvy.

Na čistém bílém talíři pěkně vyniknou nejen tmavší omáčky, ale i mramorová bábovka.

3. Vneste do toho trochu nepořádku

Proč vám tohle radíme, když vy se naopak snažíte, aby bylo všechno perfektní? Právě že trocha toho uměleckého nepořádku dodá fotografii na živosti a hloubce. Zkuste například nádobí porovnat asymetricky.

Vděčné jsou různé textury z omáček či drobečky z jídla. Listy bazalky či kuličky pepře „rozsypejte” po ploše nebo maličko omáčky kápněte vedle talíře a kapku lehce rozetřete. Kouzlo tkví v tom, že celkový dojem působí nedbale elegantně, přestože jste všechno pečlivě promysleli.

Umělecký nepořádek fotkám jídla sluší.

Celkový dojem působí nedbale elegantně.

4. Inspirujte se v přírodě

Při aranžování používejte čerstvé bylinky a sezónní nebo sušené květy. Nejlepší je řídit se ročním obdobím. Na podzim fotku oživí dýně, vřes nebo pestrobarevné listí, v zimě použijte větvičky jehličnatých stromů, na jaře šeřík a třešňové květy a v létě čerstvé ovoce.

Ideální je, když část dekorací tvoří ty ingredience, které jste do konkrétního receptu použili.

Přemýšlíte, jak vyfotit jídlo zajímavě? Využívejte sezónní předměty.

Jehličí, větvičky, sušené květy. Nejen to dodá fotkám vašich pokrmů na zajímavosti.

5. Správný úhel pohledu

Některá jídla nejlépe vypadají pohledem ze shora (tzv. flatlay). Například muffiny nebo polévky. Lívancům, hamburgerům či zmrzlinovým pohárům a dalším jídlům, která jsou stavěná na výšku, to bude slušet více z boku. Pokud to jde, rozřízněte jídlo na půl, aby perfektně vynikla jejich náplň.

Pravidlo třetin: Střed jídla směřujte na levou nebo pravou stranu fotografie, nikdy ne přímo na střed. Servírování také vypadá nejlépe, když jídlo zabírá dvě třetiny talíře.

Jednou z technik, jak vyfotit jídlo jako profík, je flatlay.

Některým pokrmům flatlay (pohled seshora) sluší.

6. Nádobí

Foodblogeři rádi s nádobím experimentují, když ale dojde na lámání chleba, mají svých pár oblíbených kousků, které je nikdy nezklamou. Co by vám tedy nemělo chybět v zásobě?

Bílý porcelánový talíř: Jednoduchý talíř nechá vyniknout vaše pokrmy a svou bílou barvou je učiní ještě šťavnatější.

Příbory ve zlaté či měděné barvě: Dodávají fotkám kontrast a krásný vintage nádech. Každá fotka díky nim vypadá víc luxusně.

Matné kameninové nádobí: Bílé, krémové či lehce žíhané nádobí z kameniny dodává fotkám rustikální nádech. Matné nádobí nehází odlesky a neruší tak celkový dojem z fotografie. Skvěle se hodí k sytým zimním pokrmům jako jsou husté krémové polévky nebo luštěniny.

Dřevěná krájecí prkénka: Mají spoustu využití. Opět dodávají rustikální atmosféru, navíc je můžete použít na servírování místo talíře a v neposlední řadě slouží jako skvělá dekorace. Naaranžujte například jedno prkénko s čerstvým chlebem mezi dvě misky s polévkou.

Etažéry: Každý dort nejlépe vynikne na stylovém podnosu. Větší počet muffinů a cupcaků můžete naservírovat na několika patrovém podnose, aby všechny vynikly.

Vhodně zvolené nádobí je polovinou úspěchu, jak vyfotit jídlo atraktivně.

Matné nádobí nehází odlesky a neruší celkový dojem.

7. Dekorace

Jakmile budete mít jídlo naservírované, přichází čas na rekvizity. Okolí talíře by nemělo vypadat přeplácaně, ale samotný talíř s jídlem bude na fotce vypadat smutně. Jaké rekvizity můžete využít?

Kuchyňský textil: Například ubrousky a utěrky dodají fotografii na zajímavosti, ať už budou krásně složené nebo jen ledabyle pohozené. Na fotce se může objevit i kousek kuchařské zástěry či barevně ladící chňapka.

Sklenice na víno: Bílé víno se bude hodit k světlému masu jako je kuřecí, telecí či mořské plody. Dále k čerstvým bílým sýrům a smetanovým omáčkám či dezertům. Červené víno zase skvěle jde ke zvěřině, huse či kachně. A celé se to shoduje i barevně.

Slánky a pepřenky: K pikantnějším jídlům postavte mlýnek na pepř a několik kuliček pepře nechte ledabyle pohozených kolem. Stejný efekt budou mít hrubá zrnka soli.

Váleček na těsto: Ten bude skvělou rekvizitou na focení, když zrovna pečete cukroví nebo připravujete těsto na pizzu. Nechte ho na fotce jen tak ležérně pózovat ještě poprášený moukou. Ideálně, když má v sobě vykrajovátka, tzv. embosování.

Když fotíte jídlo, neváhejte přidat dekorace.

Může ti být textil, vykrajovátka, květiny nebo cokoliv tematického.