100 Kč pro vásRegistracePřihlášení100 Kč pro vásKošíkMenu

Zdravá snídaně 3× jinak podle foodblogerky Kitchen Story

Chcete se konečně cítit dobře, zbavit se přebytečných kilogramů či jíst zdravěji? Začněte už od rána! Nachystali jsme pro vás několik variant sladkých i slaných pokrmů. Navíc s vhodnými kuchyňskými pomocníky bude jejich příprava otázkou několika minut.

Tak už na nic nečekejte a inspirujte se nejen recepty foodblogerky Kitchen Story, ale i našimi tipy na zdravé snídaně.

Zdravá snídaně č. 1 – Toasty se sýrem a hruškou

Zapečené toasty jsou snídaňovou sázkou na jistotu. A pokud si je připravíte z kvalitních a na živiny vyvážených surovin, tělo vám poděkuje. Celozrnné pečivo po ránu zajistí dostatek energie, potřebné bílkoviny i tuky doplní zase kvalitní sýr. Zkrátka fajn zdravá snídaně i na cesty.

Suroviny

2 porce, příprava 15–20 minut

  • 4 plátky chleba
  • 4 plátky sýru s modrou plísní
  • ½ hrušky
  • 1 hrst rukoly
  • hořčice
  • máslo

Postup

1. Rozehřejte sendvičovač s pláty na přípravu zapečených toastů.

2. Plátky chleba lehce potřete z jedné strany hořčicí.

3. Na dva plátky chleba poklaďte sýr, plátky hrušky, rukolu a přiklopte zbylými plátky chleba.

4. Vrchní plátky chleba potřete máslem a vložte do rozpáleného grilu. Opékejte dozlatova asi 2 minuty.

Zapečené tousty podávejte se sezónním zeleninovým salátem.

Zdravá snídaně č. 2 – Jablečné muffiny s ovesnou drobenkou

Tyhle jablečné muffiny vás zbaví předsudku, že zdravá snídaně nasladko jsou jen ovesné vločky s jogurtem a ovocem. Zatímco špaldová mouka dodá pečivu nezaměnitelnou chuť a vám dostatek sacharidů, díky vejcím a zakysané smetaně nechybí ani zdroj bílkovin a tuků.

Suroviny na těsto

2 ks, příprava a pečení 30–40 minut

  • 3 menší jablka
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku krystalového cukru
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Suroviny na drobenku

  • ½ hrnku jemných ovesných vloček
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • ½ lžička mleté skořice
  • 4 lžíce studeného másla

Postup

1. Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

2. Nejdříve si nachystejte drobenku. V míse pomocí rukou zpracujte ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a na menší kousky nakrájené máslo.

3. Jablka zbavte slupky a jádřince, nakrájejte na malé kostičky.

4. V kuchyňském robotu vyšlehejte vejce s cukrem do hladké pěny. Postupně zašlehejte olej, mléko a zakysanou smetanu.

5. V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, skořici a špetku soli.

6. Obě směsi smíchejte v hladké těsto a přidejte nakrájená jablka. Těsto pomocí lžíce přendejte do připravené formy. Zasypte drobenkou a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte do zlatova 20-25 minut.

Zdravá snídaně č. 3 – Ananasové smoothie, když chvátáte

Pokud potřebujete super rychlou zdravou snídani, koktejl je jasná volba. Nespokojte se ale jen s ovocem. Aby vás nápoj zasytil na delší dobu, neměl by postrádat bílkoviny, třeba ve formě řeckého jogurtu či ovesného mléka.

Suroviny

2 porce, příprava 10 minut

  • ½ malého ananasu
  • ½ zralého manga
  • 1 banán
  • citronová šťáva
  • 300 ml kokosového nebo ovesného mléka

Postup

1. Ovoce očistěte a nakrájejte na menší kousky.

2. Vložte jej do stolního mixéru, ochuťte citronovou šťávou a zalijte rostlinným mlékem.

3. Mixujte do hladka a podávejte ve vysokých sklenicích.

Bonami tip

Mandlové mléko je oproti kravskému méně kalorické a svou konzistencí je vhodné pro zředění nápoje. Ovesné mléko naopak pomůže smoothie zahustit.

Co by měla obsahovat zdravá snídaně

Zdravá snídaně poskytne tělu dostatek energie do začátku dne. Aby tomu tak bylo a vy jste se za pár minut necítili opět hladoví, měl váš talíř obsahovat vyvážený poměr všech makroživin – bílkovin, sacharidů i tuků. Nebojte se proto na talíř naložit od každého trochu. A nezapomeňte na trochu ovoce či zeleniny.

Vhodné zdroje makroživin pro vyváženou snídani

  • Zdroje sacharidů: ovesné vločky, celozrnné a kváskové pečivo, knäckebrot
  • Zdroje bílkovin: šunka, tvrdý sýr, cottage, řecký jogurt, skyr, tvaroh
  • Zdroje tuků: máslo, vejce, ořechy a ořechová másla, semínka, avokádo

Klíčem zdravé snídaně rozhodně nejsou jedině cizokrajné superpotraviny, naopak. Tělu prospějete hlavně lokálními a sezonními pokrmy. A také tím, že si jídlo vychutnáte v klidu se svými blízkými. Poskytnete tělu prostor pro trávení a navíc budete vnímavější i k pocitu sytosti.

Bonami tipy na zdravé snídaně

Slané snídaně

  • vaječná omeleta se šunkou a sýrem, plátek žitného chleba, zelenina
  • celozrnná houska s bazalkovým pestem, rukolou, mozzarellou a rajčaty
  • míchaná vajíčka, plátek kváskového chleba

Sladké snídaně

  • ovesná kaše s ovocem a skořicí, proteinový koktejl
  • špaldové palačinky s tvarohem a banánem
  • cottage sýr s medem, ořechy a sezonním ovocem

Fotografie: Kitchen Story

Ještě více inspirace