Rádi byste začali svůj den zdravě, chutně a s nádechem kreativity? Foodblogerka Kitchen Story pro vás připravila tři originální recepty na zdravé snídaně, které jsou jednoduché na přípravu a plné čerstvých surovin.
Objevte nové způsoby, jak si zpestřit ranní rituály, a vyzkoušejte nápady, které jsou nejen zdravé, ale také lahodné. S těmito inspiracemi vás každé ráno bude bavit!
2 porce, příprava 15–20 minut
1. Rozehřejte sendvičovač s pláty na přípravu zapečených toastů.
2. Plátky chleba lehce potřete z jedné strany hořčicí.
3. Na dva plátky chleba poklaďte sýr, plátky hrušky, rukolu a přiklopte zbylými plátky chleba.
4. Vrchní plátky chleba potřete máslem a vložte do rozpáleného grilu. Opékejte dozlatova asi 2 minuty.
Zapečené tousty podávejte se sezónním zeleninovým salátem.
Tyhle jablečné muffiny vás zbaví předsudku, že zdravá snídaně nasladko jsou jen ovesné vločky s jogurtem a ovocem. Zatímco špaldová mouka dodá pečivu nezaměnitelnou chuť a vám dostatek sacharidů, díky vejcím a zakysané smetaně nechybí ani zdroj bílkovin a tuků.
2 ks, příprava a pečení 30–40 minut
1. Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
2. Nejdříve si nachystejte drobenku. V míse pomocí rukou zpracujte ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a na menší kousky nakrájené máslo.
3. Jablka zbavte slupky a jádřince, nakrájejte na malé kostičky.
4. V kuchyňském robotu vyšlehejte vejce s cukrem do hladké pěny. Postupně zašlehejte olej, mléko a zakysanou smetanu.
5. V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, skořici a špetku soli.
6. Obě směsi smíchejte v hladké těsto a přidejte nakrájená jablka. Těsto pomocí lžíce přendejte do připravené formy. Zasypte drobenkou a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte do zlatova 20-25 minut.
Pokud potřebujete super rychlou zdravou snídani, koktejl je jasná volba. Nespokojte se ale jen s ovocem. Aby vás nápoj zasytil na delší dobu, neměl by postrádat bílkoviny, třeba ve formě řeckého jogurtu či ovesného mléka.
2 porce, příprava 10 minut
1. Ovoce očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Vložte jej do stolního mixéru, ochuťte citronovou šťávou a zalijte rostlinným mlékem.
3. Mixujte do hladka a podávejte ve vysokých sklenicích.
Mandlové mléko je oproti kravskému méně kalorické a svou konzistencí je vhodné pro zředění nápoje. Ovesné mléko naopak pomůže smoothie zahustit.
Zdravá snídaně poskytne tělu dostatek energie do začátku dne. Aby tomu tak bylo a vy jste se za pár minut necítili opět hladoví, měl váš talíř obsahovat vyvážený poměr všech makroživin – bílkovin, sacharidů i tuků. Nebojte se proto na talíř naložit od každého trochu. A nezapomeňte na trochu ovoce či zeleniny.
Klíčem zdravé snídaně rozhodně nejsou jedině cizokrajné superpotraviny, naopak. Tělu prospějete hlavně lokálními a sezonními pokrmy. A také tím, že si jídlo vychutnáte v klidu se svými blízkými. Poskytnete tělu prostor pro trávení a navíc budete vnímavější i k pocitu sytosti.
Slané snídaně
Sladké snídaně
Fotografie: Kitchen Story